Датската компания Maersk съобщи, че експлозии са принудили два кораба, управлявани

...
Датската компания Maersk съобщи, че експлозии са принудили два кораба, управлявани
Коментари Харесай

Хусите прогониха търговски и военни кораби на САЩ в Червено море

Датската компания Maersk заяви, че експлозии са принудили два кораба, ръководени от нейното дъщерно сдружение в Съединени американски щати и пренасящи американски военни доставки, да извърнат курса си при прекосяването на протока Баб ел-Мандеб край Йемен, ескортирани от военноморските сили на Съединени американски щати, оповестява " Ройтерс ".

" И двата кораба рапортуваха, че са забелязали детонации наоколо, а ескортът им от Военноморски сили на Съединени американски щати също прехвана голям брой снаряди ", посочи Maersk и добави, че стопира плаването в Червено море на кораби на дъщерното сдружение на Съединени американски щати.

Атаките на йеменските хуси против кораби в Червено море прекъсват морската търговия през Суецкия канал, като някои кораби се пренасочват към доста по-дългия маршрут Изток-Запад около южния завършек на Африка.

Говорител на йеменските хуси удостовери, че те са изстреляли балистични ракети по няколко американски военни кораба, които са защитавали два американски търговски кораба.

И двата търговски кораба се ръководят от Maersk Line, Limited (MLL) - дъщерно сдружение на компанията в Съединени американски щати, което транспортира товари за Министерството на защитата, Държавния департамент и други държавни организации на Съединени американски щати.

И двата плавателни съда са включени в Програмата за морска сигурност и Доброволното съглашение за интермодален морски транспорт с държавното управление на Съединени американски щати, заради което са били ескортирани през пролива от кораби на американските военноморски сили.

Става въпрос за стратегии, ръководени от Министерството на защитата на Съединени американски щати, за превозване на сили, доставки и съоръжение по време на война или изключително състояние.

Корабите и екипажът са невредими и са ескортирани назад в Аденския залив от американския флот, съобщи Maersk.

Говорителят на хусите Яхя Сареа уточни, че бунтовниците са атакували няколко американски военни кораба с балистични ракети в сряда при " конфликт ", траял повече от два часа и довел до непосредствено поразяване на американски боен транспортен съд, като двата търговски корабие трябвало " да се изтеглят и да се върнат назад ".

" Няколко от нашите балистични ракети поразиха задачите си макар опитите на военни кораби да ги прехванат ", акцентира той.

Официален представител на Съединени американски щати обаче твърди, че няма изумени кораби.  " Никакви военни или търговски кораби на Съединени американски щати не са били ударени от ракети на хусите през днешния ден ", уточни служителят, поискал анонимност.

Силите на хусите са изстреляли три противокорабни балистични ракети към плаващия под флага на Съединени американски щати контейнеровоз Maersk Detroit в сряда, до момента в който е прекосявал през Аденския залив, заяви настрана Централното командване на Съединени американски щати.

Няма данни за потърпевши или нанесени вреди на кораба.

На 5 януари Maersk съобщи, че ще отклонява своите контейнеровози от Червено море в обозримо бъдеще. До сряда корабите на дъщерното дрежество MLL бяха изключение, само че това към този момент няма да е по този начин, прецизираха от компанията.

" След ескалацията на риска MLL стопира преноса в района до второ разпореждане ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР